lördag 7 februari 2009

Sovjetunionens sönderfall är 1900-talets största geopolitiska katastrof

Dessa ord stog Vladimir Putin för 2005. Och numera så är det ganska målande citat för dennes politik. Man vill återta det man har förlorat, man har svårt och se, och man anser att det är ytterst provocerade när de forna baltstaterna gör vissa utspel, som ibland vars betydelse är banal rent konkret, men symboliken är det motsatta, Vän av ordning minns när en av baltstaterna flyttade på ett "befrielsemonument" från andra världskriget, och möttes av kraftiga diplomatiska protester från Ryssland, ett sådant utspel bekräftar bara vad många rysslandskännare har talat om det senaste årtiondet, Att Ryssland, vill och försöker, återta sina geopolitiska mål. Läs gärna om Sergej Karaganov, som är ideologisk rådgivare åt Vladimir Putin här på bloggen för att förstå vad de nya ryssarna har på agendan. Läs här.

Kommunismen är borta och ersatt med nationalismen, och i praktiken så är skillnaden ganska liten, maktstrukturen i landet börjar för varje år likna den forna strukturen som fanns under kommunisttiden, medierna är kontrollerade, regimkritiker förblir tystade. Vladimir Putin styr landet i praktiken med järnhand. Det som skiljer dagens Ryssland mot gårdagens är den ökade handeln med omvärlden, men även den är ordentligt kontrollerad från Kreml. Naturtillgångar blir statliga, och utlänska investerare blir utkastade ur landet på mer eller mindre rimliga orsaker.

Om man sköter sin inrikespolitik, på ett diktaturliknande sätt, då börjar man fundra över hur utrikespolitiken kommer skötas i den närmsta framtiden, då de ryska försvarsanslagen ständigt ökar, och de ryska diplomaterna uttalar sig mer och mer uppseendeväckande. Vad anser du?, jag vill iallafall mena att den eviga freden tyvärr inte är här, och så fattar man beslut från svensk sida på orimliga grunder.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar