torsdag 12 februari 2009

Cyberkrig - En del av den moderna krigförningen

Jag var relativt ovetandes om termen cyberkrig, men wisemans blogg, öppnade ögonen hos mig.

Termen cyberkrig låter onekligen futuristisk, men det är en realitet idag. Allt eftersom samhällen i stort mer och mer baserar sig på internet och datorer så ökar även sårbarheten för samhället. Ett samhälle utan fungerande komunikationer under en krissituationer är mycket sårbart. Brist på information på grund av bristande komunikationer leder till oro och ibland kaos, vilket ger möjligheter att sprida disinformation för främmande makt.


Allt detta är möjligt genom att styra 1000-tals datorer samtidigt i ett så kallat "botnet" som i sin tur överbelastar strategiskt viktiga knutpunkter på internet, och leder till att samhällets grundläggande funktioner slås ut.


Tyvärr går det inte och skydda sig fullt ut mot en attack, eftersom en "hacker" hela tiden söker efter kryphålet, den svaga punkten hos ett datorsystem. Alla system har en svag punkt, och för en hacker, eller en cyberkrigare är det bara en tidsfråga innan den svaga punkten hittas.


Som tur är har försvarsmakter runt om i världen svårt och rekrytera cyberkrigare, eftersom dessa har många olika sympatier som ofta sträcker sig över nationsgränsen, därav så är det svårt att föra ett kontrollerat cyberkrig.


Det obehagligaste exemplet på ett aktivt cyberkrig finner man i Estland år 2007, detta gav en smak av hur det kan se ut i framtiden. Jag har aldrig länkat till wikipedia tidigare och kommer undvika det i framtiden, men för att förklara "the Estonian Cyberwar" med en lättilgänglig källa väljer jag härmed att göra det länk.



Den nya tidens soldater?- Cyberkrigare

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar