torsdag 18 december 2008

Sergej Karaganov - Rysslands hjärna tillika krigshetsare

Bilden visar Vladimir Putin och Sergej Karaganov
Du kanske aldrig har hört talas om Sergej Karaganov.

Jag vill faktiskt påstå att denne man har ett fruktansvärt inflytande i den ryska politiken, Karaganov tillhör det gamla gardet, dvs personer som var inblandade i Sovjet regimen innan den föll i början av 90 talet. Han är den enda personen från den Sovjetiska regimen som är listad bland de 100 mest interlektuella i världen. Bara det är obehagligt tycker jag, och som alla med viss insikt vet, var det bara de som var "lämpade" som befodrades inom det forna sovjetiska systemet, det vill mena de som hade "rätt" åsikter. Karaganov ses som en av hjärnorna av konflikten i Georgien, och har flera gånger talat romantskt om ett storryssland, som han hoppas skulle kunna utmana västvärlden i framtiden. Han har på sin egen hemsida beskrivit Ryssland som ett offer som gång på gång får be västvärlden om hjälp under övergången på nittiotalet, men först nu ska Ryssland verkligen visa vad de går för, eller som han själv uttrycker det, Ryssland ska bli den stora aktören på den internationella arenan igen (bara jag som känner Sovjet-vibbar).

Man skulle kunna sammanfatta hans tankar och artiklar, hur han anser hur Ryssland ska utvecklas för att kunna hävda sig med de "stora", jag använder hans egna ord, "New Epoch of Confrontation"- den nya tidens konfrontationer, eller den nya epoken, det nya Ryssland.

Som du vet när du har följt bloggen (och min monolog) så finns det kalla kriget inte längre, i den mening som det existerade förut men jag anser att dock att det bara har tagit en ny skepnad. Och Karaganov är budbäraren.
Personen ifråga gör vissa radikala uttalanden som iallafall skrämmer mig, och detta blev uppmärksammat i Dagens Nyheter på ledarsidorna den 17 december 2008. Man vill helt enkelt återskapa vad som en gång tillhörde Sovjet.

Jag saxar härmed delar ur den eminenta ledaren,

"Det som gör frågan brännande är förstås den ryska invasionen i Georgien. I senaste numret av tidskriften DSM (nr 3-4/08) visar redaktören Jan Gillberg hur Putins beskrivning av Sovjetunionens upplösning som "1900-talets största geopolitiska katastrof" har följts av "Karaganovdoktrinen" (efter säkerhetsanalytikern Sergej Karaganov). Enligt denna doktrin ska det som gick förlorat genom Sovjetunionens sammanbrott återvinnas genom att man i ett första steg förvandlar det förlorade till "ryska intressesfärer". Sedan ska det ryska inflytandet successivt ökas, med stöd av de ryska minoriteterna. Bindningar till rysk energiförsörjning är också ett viktigt medel."

Märk väl de markerade markerade delarna, och betänk hur konflikten i Georgien utspelade sig.

Obehagligt med tanke på att våra grannar på andra sidan östersjön befinner sig i ett säkerhetspolitiskt vakum, eftersom det är tveksamt att Eu skulle komma med annat än tandlösa uttalanden om en allvarlig situation skulle utspela sig i baltikum. Men det blir mer obehagligt än så,

"Situationen lämnar ett farligt vakuum. Det vore inte konstigt om den ryska ledningen, med sin bakgrund i KGB och ett tänkande av intressesfärer, lockades tro att kraftfull handling - som skapar fakta på marken - knappast skulle utlösa krig med EG eller Nato"



En överste inom den svenska försvarsmakten har under året gjort en utredning som föreslår att EU trupper ska stationeras permanent i baltikum, för att visa att man är redo att handla kraftfullt om så skulle behövas... jag undrar om man inte bara bygger sig en ny osynlig Berlin mur...

Sist men inte minst, har Karaganov en egen hemsida, som du bör läsa för att greppa helheten,


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar