onsdag 11 februari 2009

De ovetandes bild av det moderna Ryssland

Idag hade jag en diskution med en kollega på min arbetsplats, gällande Rysslands agerande i Georgien augusti 2008 , och denne påstod att Georgien helt enkelt får skylla sig själva efter Rysslands anfall. Detta grundade personen på nyhetsrapporterna som gällde att Georgien svarade på ett missilanfall från Sydossetien, - man kan ju inte anfalla ett land så där (!?).

Med detta sagt så vill jag mena att de ovetandes, "Svensson" inte har någon aning vad som håller på och hända i Ryssland, man känner inte till Putin regimens sätt och agera genemot meningsmotståndare. Man ser inte hoten som kupas på horisonten, kanske lika bra eftersom det skulle bli uppror i landet när den gråa massan inser hur utsatta Sverige är rent säkerhetspolitiskt, med kommande projekt så som Gazproms Nordstream utanför Gotland som ett exempel, Jag vågar påstå att det är endast på grund av okunskap hos befolkningen den nuvarande regeringen sitter kvar i riksdagen. Speciellt försvarsministern, som har blivit tillsatt för att lyda finansministerns minsta önskan.

I ett utrikespolitiskt klimat som åter igen hårdnar så har inte svensken någon som helst uppfattning om utvecklingen i världen, utan vad som cirkulerar i svenskens omvärldsmedvetenhet är vem som deltar i melodifestivalen på lördagen, och var man hittar den billigaste platta TVn!. Detta är måhända självvalt, ibland blir jag förvånad i spontana diskutioner med kollegor på arbetsplatsen, bekanta med flera. Men allt som oftast så så stannar diskutionen med att jag är en krigshetsande bakåtsträvande dåre (som du förövrigt kan se signaturen J förtydliga här på bloggen). Uppenbart, känner man då inte till Rysslands utveckling, eller man kanske ska skriva återgång till den forna ordningen. För det är precis vad som pågår i Ryssland, idag har man inte kommunism som idelogi, utan jag vågar påstå att det handlar om nationalism som Putin använder för att ena landet, för att kunna producera fabricerade hot mot landet och därigenom agera kraftfullt, för att visa omvärlden att man inte från rysk sida är rädd för att visa sin styrka, den ryska björnen håller på och vakna i sitt bo..

I dag finns det inte några fria medier i Ryssland, meningsmotståndare blir fängslade eller mördade, ledande politiker fabricerar rena lögner till folket, precis som på Sovjettiden.

Det som Garri Kasparov (en mycket skicklig schackspelare från Ryssland, och regeringsmotståndare) sade har aldrig varit mer slagkraftigt

"Sluta förse Putin med en demokratisk trovärdighet som han inte förtjänat. Sluta att ta emot honom och hans allierade som demokratiska likar.... Om ni tycker att ett demokratiskt Ryssland är viktigt är det viktigt att stå upp och säga det!"

Uppenbart är steg 1 i detta att få folk i Europa att förstå var ryssarna är på väg.

Den postimperalistiska stressens biverkningar har bara börjat

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar