onsdag 17 december 2008

Sjörövare och pirater!

Vid Somalias kust finns det grupperingar av banditer som kapar transport fartyg och begär en lösensumma hos ägaren.

Enligt den brittiska tidningen "The Guardian" består de olika ligorna av följande sammansättningar.

-Sjömännen, personer som har kunskap om sjön och närområdet.

-"The Muscle", jag kunde inte motstå frestelsen att använda de engelska orden.
Detta innebär personerna som utför själva kapningarna, de som bär vapnen osv.
De flesta av dessa har bakrund som rebellsoldater i hemlandet

-Teknikerna, som med hjälp av allehanda tekniska hjälpmedel spårar skeppen som
passerar utanför Somalia.

Sådär ja! nu har du koll på banditerna.

Varför skriver jag allt detta för, vem fan bryr sig om något jävla u-land i Afrika?
Jo, Sveriges regering älskar allt som har med u-länder att göra, så länge man kan pumpa in bidrag så är PK-människorna lyckliga. Bäst blir det när man kan plocka poäng hos de stora inom EU.

Därför vill Sveriges regering skicka en ytstridsdivision till Somalia, som ska bevaka handelsfartyg som passerar området. Detta lilla äventyr kostar ungefär 3,3 miljoner om dygnet!!!!, eftersom att hålla igång två stycken fartyg med stödjefartyg kostar pengar.
Man har budgeterat 200 miljoner för de fyra månaderna operationen ska pågå. Men jag undrar, till vilken nytta? VARFÖR ska Sverige kasta bort mängder av pengar för att bekämpa sketna pirater?

Och återigen så finns det ingen beredskap på vår egna bakgård, det vill säga Östersjön. och allt eftersom det börjar rassla i Kaliningrads militärdistrikt som känns detta som allt viktigare att det finns en förmögen flotta som kan sättas in inom kort varsel.

Och dessutom sägs det att dessa pirater har kopplingar till terrorister, och man behöver inte ha en vild fantasi för att kunna lista ut vad som skulle kunna hända om ett av de svenska fartygen skulle sänka "fel" pirater, och hatet skulle riktas mot Sverige som enskilt land. Eftersom Sverige har en relativt misslyckad integration gällande invandrare framförallt från Afrika och mellanöstern, så är det inte särskilt längsökt att förmoda att några av dessa missnöjda medborgare kan utnyttjas i kampen för att få regeringar runt om i världen att visa underkastelse för terrorism och muslimsk fundemetalism.


De somaliska piraterna beväpnade med raketgevär och automatkarbiner. Jag frågar mig själv, är det såhär framtidens säkerhetshot kommer yttra sig?....jag vet inte, men jag vet att dessa påminner mycket om "krigets banditer" som den svenska försvarsmaktens skrift "Svensk Soldat" ägnar 1 helt kapitel åt att beskriva. Kanske dags att lära soldaterna att bekämpa dessa med??

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar