fredag 12 december 2008

Försvarets Materialverk - FMV

Detta är verket som arbetar med att ta fram utrustning till försvarsmakten. Men jag vill påstå att detta är en förtäckt satsning med skattepengar för att hålla den inhemska vapenindustrin igång. Jag kan köpa att under det kalla kriget var det viktigt som "neutral" stat att kunna producera det egna krigsmatrielet. Eftersom man ville inte framstå som allierade med någon av västmakterna. Inga konstigheter allså. Hade även sina fördelar under den tiden, med anpassade fordon med mera som var anpassade efter svenska förhållanden, och passade den svenska försvarsdoktrinen.


En klassiker är bandvagnen 206 från hägglunds, som inte har högre marktryck på sina larvfötter än en normal människas fot, denna bandvagn togs fram för norrlandsbrigaderna under det kalla kriget och löste sin uppgift exemplariskt.


Lägger med en liten video som demonsterar bandvagnen.




Jag förstår behovet att FMV fanns under kalla kriget, men idag känns organisatonen förlegad och för stor grundat på behovet den ska fylla, men kom på en statlig organisation som inte är det!. Grädden på moset är verkets egna tidning, som på varje nummer informerar läsaren FMV- För Sveriges säkerhet. Är det bara jag som är tillräckligt cynisk som ser det som roligt?



Som alla företag som är mottagliga för produkter och tjänster så förekommer det bestickningar, men det är helt klart mycket klandervärt när ett statligt verk låter sig vaggas i marknadens händer. Ett exempel på detta är Personterrängbil 5 "Geländewagen" eller ska vi kalla den som ISAF och KFOR missionerna kallar den- eländeswagen!. I Afghanistan har det gått så långt att man har börjat ersätta fordonet med landcrusers. Men ryktet går inom högkvarteret att ansvarig projektledare fick en mycket fin och dyr Mercedes när kontraktet tecknades. Så mycket för "Sveriges Säkerhet"!





Personterrängbil 5- Eländeswagen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar