fredag 26 december 2008

Kärnvapen på slagfältet och dess taktiska tillämpningar

När man har läst mycket kring det kalla kriget, och dess vapenutveckling behövs det ingen större eftertanke innan man blir relativt tacksam att det aldrig bröt ut ett krig där kärnvapen användes. Effekterna av ett sådan krig är ofattbara.

Av en slump så hittade jag en länk till ett youtube klipp på ett amerikanskt taktiskt kärnvapen vid namn M-65 "Davy Crockett". Detta var ett raketgevär som avfyrade taktiska kärnvapenladdningar 3 miles, dvs ca 4.5 km. Soldaterna som skötte vapnet skulle bli drabbade av det radioaktiva nedfallet efter nerslaget. Sinnessjukt, men kanske sågs det nödvänligt för att bryta en låst taktisk situation, och som bekant är ett par infanterister kanonmat i en större konflikt.

Inte helt osökt kommer min spekulation igång, hur ett sådant vapen skulle kunna användas av den svenska försvarmakten, att en infanteribattaljon skulle bli bra mycket mera slagkraftig om man besatt en sådan arsenal.. kanske dags att ringa Obama och deala lite under bordet? Skulle vara kul och se debattartikeln från svenska freds och övriga sinnessvaga organisationer när man har propaganda vinsten kring bombkapsel 90 i färskt minne !

Hur som helst, vapennördar, MÖPar mfl. Här är M-65 Davy Crockett,



Och för er som ALLTID frågar efter källor se, på wikipedia

2 kommentarer:

  1. Den amerikanska doktrinen på den tiden var ju att det enda sättet att stoppa ett sovjetiskt massanfall var att använda taktiska kärnvapen. Så syftet med det här vapnet är att desperat försöka dämma upp en våg av pansar och infanteri. Sen slutade det vara pk att förvandla större delen av Tyskland till aska i frihetens namn så man lade ner den doktrinen och koncentrerade sig på mer konventionella metoder som Pv robotar, attack helikoptrar och stridsvagnar som inte är helt värdelösa.

    Hur de resonerade när de tog bort BK90 och hur våran statsminister kan sitta nån månad efter Georgien och tala om en Svensk nedrustningsambition är helt bortom mitt förstånd.

    SvaraRadera
  2. Tack för din kommentar!

    Jämförelsen med bombkapsel 90 var mest ironi, vilket jag tror att du förstår.

    Men vapnet i sig är helt vansinnigt och därmed intressant ur vapenhistoriskt perspektiv.

    SvaraRadera