lördag 20 december 2008

Internationella insatser ökar stabiliteten i hemlandet?

Precis som ovan, politiker och PK-militärer säger det ovanstående. Men jag undrar verkligen hur det menas. Att man ökar anseendet för landet på den internationella nivån, det är det ingen fråga om. Men plocka pluspoäng för bryssel kan man göra på andra sätt. En annan förklaring jag fått berättat för mig är att man ska bekämpa hoten på bortaplan, så slipper man möta dessa på hemmaplan. Visst, att klappa invånarna i U-länderna på huvudet under de nuvarande missionerna kommer till sist leda att Sverige kommer ses som ett trevligt och vänligt sinnat land i till exempel Afghanistan. Men för att illustrera den stora kulturella skillnanden, som förstås måste överkommas innan arbetet ger resultat, så återberättar jag en händelse som utspelade sig på en av de senaste missonerna i Afghanistan.

En kvinnlig kapten från styrkan är ute på patrull och patrullen blir bjudna på te hos byhövdingen. med hjälp av tolk så talar de med varandra och kommer överens att alla vapen och sprängladdniningar ska samlas på ett speciellt ställe, till nästa gång den svenska patrullen kommer til byn, då dessa ska samlas in.

Efter avslutat möte så kommer byhövdingen fram till tolken och säger några korta ord.
Detta ses av en fänrik som förstås genast frågar tolken vad hövdingen sa, (eftersom afganer har en stor misstro mot västerlänningar så är detta mer regel än undantag att göra så)

Och tolken svarar,

-Hövdingen lät hälsa att han ansåg att den Svenska armen var väldigt utvecklad eftersom man till och med lät hororna ha uniform!

Att vissa muslimer och människor i Afghanistan har en hemsk kvinnosyn är inget nytt, men att tro man kan förändra saker i grunden med dagens metoder är absurt, och ett sjukt resursslöseri.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar