måndag 12 januari 2009

Tolkskolan - och dess förehavanden.

Läser det senaste numret av "Insats och Försvar" den politiskt korrekta tidningen för medarbetare inom försvarsmakten, hur jag får denna till mig överlåter jag dig att lista ut..

Men nu är det ett "grävande" reportage om tolkskolan. Tolkskolan ses som en plantskola för eliten. Tacka för det, 12 timmars pluggande om dygnet.. diagnosiska prov varje vecka, med relativt snabba avvisningsbeslut när man inte uppnår kraven.

Dessa är hjärnorna som ska tolka informationen radiospaningen hämtar in i ett skarpt läge. Denna information ska tolkas och analyseras snabbt och korrekt. Till detta behövs inte rambotypen som klättrar på väggarna om de inte får vara ute i skarpa lägen. Man behöver förstås människor som besitter stora logiska kunskaper och även ett stort interlekt. Jag beundrar personerna som man hittar på tolkskolan för att de vid ung ålder har det som krävs (iallafall enligt pliktverket) för att göra detta.

Men vad jag är förbannad över idag är att tolkskolan har slutat med att lära ut ryska!, ja det förtjänar faktiskt att avslutas med ett utropstecken. Du förstår nog varför..

Idag satsar man på Arabiska och Persiska, säkert jättebra och anpassat till de internationella insatserna, för en lärdom man har skaffat sig är- skapa en god bild av styrkan hos lokalbefolkningen så undviker man många farliga situationer, och samtidigt får man lokalbefolkningens stöd. Detta behöver den svenska försvarsmakten i sina insatser, speciellt i Afghanistan eftersom generellt lokalinvånare är skeptiskt inställda mot västerlänningar, och kanske inte känner till den svenska regeringens välvilja (ironivarning).

För att granska detta vidare och förstå hur effektivt det kan fungera så rekomenderar jag dig att googla lite på termen "green berrets", den amerikanska specialstyrkan och dess förehavanden under den tidigare delen av Vietnamkonflikten.
Anledningen att jag tar detta som exempel är då denna relativt okonvetionella typ av krigförning tillämpas historiskt är det just här det har fungerat som bäst.

Men för att återgå till den svenska tolkskolan där Ryskan är "vilande" den ska omarbetas vad detta innebär framkommer inte, men nar man ser på försvarmakten i allmänhet så förstår man att detta i enskilt fall kommer ta tid, och därmed kan man fråga sig varför. Åter igen så ses uppenbart(?) inte Ryssland som ett militärt hot mot Sverige. Men jag bara undrar nu när den forna Ryska militären börjar rassla och Östersjön blir allt viktigare strategiskt. Är det inte ganska bra att ha nyutbildade tolkar med färska kunskaper som förstår ett modernt Ryssland och nutidens fruktansvärt snabba händelseutvecklingar?

3 kommentarer:

  1. Men ursäkta?
    Ryskan har varit vilande 2 kullar för att man skulle modernisera utbildningsmaterialet. Bland oss som rycker in i sommar (ja, jag är en av dem) så ska en tredjedel läsa just ryska.

    Att det sett ut såhär har varit allmänt känt ett tag, och det hade inte varit svårt att lista ut om du hade kollat fakta innan du öppnade munnen. Efter en dylik groda förlorar du lite trovärdighet i mina ögon.

    SvaraRadera
  2. Hej,

    Vill bara påpeka att moderniseringen av det ryska kursmaterialet varit planerad under ett antal år. Ryskan har endast gjort ett uppehåll under en (1) värnpliktskull och är som anonym skriver återupptagen igen under hösten 2009.

    SvaraRadera
  3. Min erfarenhet av försvarets rysstolkar, ex-försvarets-karriär är bister.

    Orc Software N. N.Som + Teknik.utvecklare på ledande positioner blåste hela jvla svenska börs-makthavarna + mnga utländska på en pump n dump. 100 Msek omsättning, 50 Msek vinst.

    2 Miljarder Sek. Blev till 10-del efter att de som byggt luftslottet hade flytt fältet.

    Stor skandal. En av de största, mindre än andra i dot-com boomen. Men absolut störst med att den var helt laglig och de största aktieanalytikerna + om-tech, OMX var största ägarna.

    Allt tystades ned.

    De ledande inom frauden lever vidare, som mkt misslyckade inom sina områden.

    Men har mat på bordet, näms då och då i media.

    SvaraRadera