måndag 26 januari 2009

Postimperalistisk stress ...

Efter jag sett debatten på kunskapskanalen under kvällen minns jag utrycket mycket väl, det var sossen Urban Ahlin som myntade begreppet, genialt men samtidigt beskrivande för den situtionen som Ryssarna skapar. Ahlin beskrev postimperalistisk stress för Ryssland genom följande ord- fantomsmärtor, precis som en människokropp som blivigt stympad, där man känner den stympade kroppsdelen fortfarande.

Så känner sig Ryssland, när man har förlorat nästan alla stater som man tog i samband med andra världskrigets slut. Man har en identitetskris, och man vet inte hur man ska framstå inför västvärlden. Åter igen, ett genialt uttryck, och gud hjälpe mig att det kom från en sosse, som generellt bara vill öka bistånd och lägga ner försvaret helt!.

Jag tackar SVT för att man valde och sända detta, jag hade önskat att det dock skulle nått ut till flera, för debatten berör alla oavsett vad man anser. Det handlar om Sveriges framtid med det nuvarande statsskicket... kanske att du tycker att jag är en gammal relik från valfritt skräckkabinett när jag skriver detta, men, om man tolkar situationen som är påväg och skapas de kommande decenierna så är det kanske inte helt fel att ha dessa åsikter, eller skriva det jag gjort. Om Sverige inte kan hävda sin suveränitet så är detta inte längre fantasier.
Jag kanske drar på höga växlar, men kanske inte?

Nåja, åter till debatten som bestog av följande deltagare: Sten Tolgfors (m) försvarsminister, Håkan Syrén Överbefälhavare, Karin Enström (m) riksdagsledamot, ordförande Försvarsberedningen, Bo Pellnäs Överste 1:a graden, Urban Ahlin (s) riksdagsledamot, Mats Johansson (m) riksdagsledamot, Anna Ek Ordförande Svenska Freds, Ida Gabrielsson Ung Vänster, Björn von Sydow (s) riksdagsledamot samt Annika Nordgren Christensen.

Vissa av deltagarnas diskutionsförmågor tog mer komiska vändningar som Ida Gabrielssons försök att förklara sin ståndpunkt hurvida konflikten i Georgien ska påverka försvarsplaneringen eller inte. Och den lilla damen svävade mest in på USAs och Israels imperalism och deras brott mot folkrätten. Diskutionsmoderatorn var tvungen att ställa frågan 3 (!) gånger till Gabrielsson innan man fick ett godtagbart svar. Tack för humorn Ida!, det behövdes verkligen i den annars mycket allvarliga debatten.

Annars var det en ganska intensiv debatt som mest kom och handla om att Tomhylsan (Tolgfors) dementerade Afghanistandoktrinen, och ifrågasattes av socialdemokrater och moderater samt gamla reliker från försvarsmakten. Men vissa stunder förekom en ren sakdebatt och med andra ord vanlig partidebatt där man uppenbart måste ha olika åsikter oavsett, man skulle lika gärna kunna diskutera barnbidraget istället.

Men jag tyckte sammantaget att det var en ganska stor enighet över partilinjen att Afghanistandoktrinen bör ersättas med något som är relevant för landets närområde, detta är ju mycket glädjande, men nästa problem blir hur man ska göra detta, och här blir det sossar mot moderater igen.

Sammantaget är jag nöjd, och väldigt förhoppningsfull till framtiden, om kanske detta kan leda till att man landar med båda fötterna på jorden och börjar planera för det Svenska försvaret- i Sverige. Även var det mycket intressant att man diskuterade framtiden, där det kommer förekomma konflikter kring råvaror och därmed kom man in på gazproms östersjöledning. Som ryska militärer har sagt är av högsta nationella intresse (!). Betänk väl att den kommer gå på svenskt vatten, och eftersom Sverige har endast ett solidariskt unionsförsvar tillsammans med de nordiska länderna och inte en av NATOs knutpunkter Tyskland, som förövrigt är mottagare av denna östersjöledning så behöver man inte vara mer en lekman för att förstå att detta kan sluta illa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar