onsdag 20 augusti 2008

Kustartilleriet- epok i graven

Nu tycker ni säkert att jag är en stor idiot som förespråkar kalla krigets kustartilleriets stora och för den delen många anläggningar som fanns bland kobbar och skär överallt i vår svenska skärgård. Den "lede fi" skulle beskjutas i en effektiv spärreld vid inloppen i skärgården, när allt stog färdigt så var det en imponerande del i vårt svenska försvar, en gammal rysk amiral har en gång sagt, "-om man någonsin skulle fått för sig att anfalla Sverige så skulle man ha fått sätta enorma resurser för att i ett inlednings skede av en attack slå ut det svenska jaktflyget."

Varför skulle man slå ut flyget?, därför ett landstigningsföretag mot valfri kuststräcka skulle innebära enorma förluster av landstigningstonnage, om batterierna fick härja fritt.
Faran från luften var den stora bristen hos de fasta anläggningarna.

Vän av ordning kommer ihåg att kustartilleriet lades ner 2000 efter att de sista batterierna blev placerade i malpåse under mitten av 90-talet.

- Vi fattade att det var slut efter det första Irak-kriget, när laserstyrda bomber gick igenom 4 meter förstärkt betong , anonym FD officer inom kustartilleriet.

Visst, varför ska man behålla anläggningar som inte är moderna och därmed riskera onödigt med liv i händelse av krig? Det var ju det grundläggande resonemanget, men vad man ofta glömmer bort är att våra tilltänkta fiender inte har så avancerade vapen tillgängliga under en utbredd attack. Som exempel på det så använder ryska enheter stridsvagnar från sent 50tal i Georgien 2008! Och den som fortfarande utgör ett hot oavsett om Mona Sahlin, Fredrik Reinfeldt eller Carl Bildt tycker det är ryssarna.

Se bara på hur finnarna ser på ryssarna, och den uppfattningen skiljer sig ganska grovt i jämförelse hur det är här hemma.

Vad har vi idag då? Vi har enstaka amfibie bataljoner och till viss del ett rörligt KA (kustartilleri) Till försvaret av Stockholm har vi AMF 1 och förlita oss till som är förlagt på Berga. Detta är idag 2008-08-20 det enda regimente som har utbildade amfibiesoldater som ska stoppa ett långt gånget landstigningsföretag. Detta är alltså vad vi fick istället för kustartilleriet...

Bästa vore ju att stoppa den "lede fi" på vägen med hjälp av sjöstridskrafter och flyg, men en trolig angripare är först och främst medveten om våra brister, och de har jag nyss nämt!

för att avrunda kvällens lilla meddelande så passar jag på att bifoga en bild från en bevarad kustartillerianläggning utanför Oxelösund- man får känslan att vi en gång hade ett försvar och lita på!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar