torsdag 21 augusti 2008

FRA och dess tillämpning

Om du inte varit instängd i en grotta eller annat utrymme isolerat från omvärlden så måste du hört talas om FRA- FÖRSVARETS RADIOANSTALT . Som fram till en tid sedan bedrev sin verksamhet i det tysta. Efter ett lagförslag röstats igenom på tvivelaktiga grunder trots ett fördömande av diverse samhällinstanser kan kännas odemokratiskt, speciellt när de ansvariga inte i praktiken kan förklara exakt hur lagen ska tillämpas, motståndarna, som för en gångs skull har fått ganska mycket utrymme i media, vilket är ganska ovanligt speciellt när ledande personer inom just den rörelsen drar paraleller till George Orwells bok 1984, jag orkar inte förklara exakt vad den handlar om -googla!!! men sammanfattningsvis är det ett mardrömsscenario i ett övervaknings samhälle... Känns som att Fredde och Calle gör rätt att hålla käften (Fredrik Reinfeldt och Carl Bildt) och inte bemöta kritiken- "man kan aldrig vinna i en diskution med en idiot för denne tenderar att dra ner dig på samma nivå och sedan vinna genom erfarenhet!"
Som en god vän till mig ofta uttrycker sig om allt för konspiratoriska människor- "jävla foliehattar!"

Jag tycker inte om FRA lagen som den är nu, men anser att det är nödvänligt att bedriva signalspaning för inre och yttre hot mot landet. Det som är skrämmande och det alla "foliehattar" oroar sig över är att det inte finns någon granskande myndighet som kontrollerar vad FRA sysslar med, utan enligt uppgift har ansvar och kontrollera sig själva. Eftersom allmänheten inte tillåts någon större insikt i organisationen så är detta en risk. Att allmänheten
har en total insikt vad en sådan här organisation sysslar med är inte bra, men vad man skulle önska är att det fanns en instans som kontrollerade vad de sysslar med.

Något som gör situatonen ännu värre enligt mig är att trots namnet är det ingen militär instans, dvs människorna som arbetar där är civilister, som säkert vill göra någon sort av teknisk karriär, nödvänligtvis inte på FRA (vi alla vet ju att staten och bra löner inte går ihop) och må hända att man säger lite för mycket till en "rekryterare" om dess verksamhet. på detta sett kan främmande makt bedriva enkelt men ett effektivt arbete för att kartlägga hur FRA arbetar.
genom detta kan man välja att skicka diverse meddelanden och annat för att kringgå FRA, och på så sett urholka dess syfte.

Min åsikt är och förblir att militär personal är mer trogna sina plikter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar