tisdag 28 oktober 2008

Försvarsmaktens minskande budget minskar även färdigheten inför framtiden.

Att ryssarna inte kommer genomföra en stor militär manöver för att koppla greppet om de nordiska länderna i framtiden det vet vi inte, men sannolikheten att detta händer är liten, i stort sett obefintlig i DAGSLÄGET. Men som bekant bestämmer politikerna hotbilden och försvarsmakten är bara utföraren, iallafall enligt generaldirektören för försvarsmakten. Gemene politiker har ingen större insikt i avancerad politik eller försvarspolitik.

Då svarar du förstås att det finns ett speciellt försvarsutskott som sköter dessa frågor...visst, men ganska paradoxalt att Leni Björklund satt i detta innan hon blev försvarsminister under Göran Person, en mer inkompetent försvarsminister får man söka efter. Kanske du nu får en bättre insikt om vilka som sköter försvaret, medans ÖB bara är en knähund som sparkar neråt.

Dock när riksdagen beslutar om försvarsbudget är det i praktiken alla riksdagsledamöter som röstar. - Vilket jävla mardrömsscenario! att en ung oinsiktsfull vänsterpartist kan agera vågskål för rikets säkerhet i förlängningen!

Nog om detta- men det känns lite obehagligt att politikerna får bestämma hotbilden utifrån den hela tiden minskande budgeten.

Faktalöst blaj? vän av ordning minns under sent 60-tal när regeringen ändrade den dåvarande militära doktrinen från att vara beredda på ett överraskningsanfall när som helst till att, bygga upp mobiliseringssystemet på att man skulle få ett par dygns förvarning för ett förestående anfall...

Detta i praktiken för att det var för dyrt för att ha större styrkor aktiva jämt.
Budgeten bestämmer hotbilden, och inte omvärlden... känns ganska bakvänt..
Jag har förstått att det finns inga realistiska hot mot Sverige under 50 år frammåt i tiden!, låt se, för 50 år sedan så världen helt annorlunda ut. Realistiskt argument? NEJ!. Sutuationer förvärras fort i denna värld vi nu lever i.
Ingen visste ens att det fanns ett land som hette Georgien innan augusti 2008! (ironivarning).

Men genom att tillgänglig media för gemene man inte rapporterar objektivt och diverse konflikter i världen, känner inte gemene till dessa, och i praktiken innebär det att han invaggas i att det inte föreligger några hot, och säger inget om den förestundande försvarsnedskärningen.

Men som bekant är valfri tv-såpa mer intressant för Svensson att följa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar