tisdag 2 september 2008

Huvudstadsjakten och Kuppförsvar

Som de flesta vet så har förvaret i praktiken lagts ner, det som återstår är en apparat som får konstgjord andning för att det få som är anställda inom försvarsmakten ska få bibehållet arbete.

Fram tills för några år sedan hade vi F16 i Uppsala, den så kallade "huvudstadsjakten" som skulle beskydda Stockholm mot ett fientligt angrepp från luften, samt även hindra ett långt gånget anfallsföretag mot upplandskusten.

Nödvänligtvis behöver det inte vara ett omfattande luftanfall mot Stockholm som är det enda scenariot som är möjligt, alla minns väl den 11e september 2001.

Det närmaste flygstridskrafterna återfinns i Linköping idag och i praktiken så står Stockholm utan beskydd från luften. Stockholm har ett stort symboliskt värde i en svår situation/krigshändelse och står i praktiken utan beskydd!! absurt....

Kuppförsvar

En invasion av främmande makt oavsett var i världen handlar om snabbhet, snabbhet att slå ut informationscentra och även ta kontroll över det politiska centra för att snabbt kunna få till ett vapenstillestånd.

Ingen vill ha en utdragen konflikt, för det ökar riskerna att omvärlden tar parti för det angripna landet, och framförallt att det angripna staten börjar göra stora kraftansträngningar att försvara sig.

Så i praktiken ska allt vara så snabbt och effektivt som möjligt...

Man vill genomföra en kupp, en stadskupp.

I Stockholm har vi samlat istort sett alla tillgängliga rikstäckande medier, Sveriges radio, SVT, TV4, Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet.. Att med en uppgiftstränad trupp överta dessa instanser är en fråga om timmar.

Rosenbad, det politiska centrat är i nära anslutning, och ligger tämligen oskyddat för ett angrepp.

Vem ska skydda dessa YTTERST viktiga samhällsfunktioner?

Det relativt närliggande regimentet Livgardet, som återfinns i Kungsängen, flera mil utanför Stockholm.

Er med geografisk kunskap om det närliggande området kring Livgardet vet att den enda vägen till Stockholm från Kungsängen är via en broförbindelse längst med motorvägen E18.

Denna bro är inte särskilt välbevakad förstås, och när man passerar och noterar grafitti på dess tillhörande bropelare blir man fundersam, att det är inte speciellt svårt att montera sprängladdningar obehindrat.

Med en sådan enkel insats så har man fri lejd i Stockholm i minst 5-10 timmar.

Kanske pseudonymen Sune Andersson, som 1988 skrev boken Anfall mot Sverige, hade insikt i främmande maktsplanläggning, när han presenterade en enkel avskärning av tillgängliga styrkor från Kungsängen.

Sover du gott i natt när du vet att det är en insatspluton på 30 värnpliktiga, som ofta inte slutfört grundutbildningen och 1 jourhavande befäl som svarar för rikets huvudstads säkerhet?

jag sover inte alls!

1 kommentar:

  1. Befäl kuppförsvaret 199120 juni 2010 kl. 05:57

    Jag var en del av denna, inte insatspluton, utan skvadron(3+1 plutoner) och vågar påstå att Du kan sova tämligen gott om natten. Det fanns dock en del aber ...

    SvaraRadera