måndag 17 november 2008

Klusterbombens vara eller icke vara.

I sedvanlig ordning så har pajaserna på svenskafreds, lyckats få utrymme i dagspressen. Denna gång så ska man förbjuda klustervapen, eftersom dessa är "omänskligt grymma".
man skriver bland annat att det inte föreligger något hot mot Sverige under överskådlig framtid. Men när man resonerar som en haschrökande hippie från 1968 så kommer det aldrig finnas hot mot Sveriges gränser. Jag och många andra ogillar och fördömmer den vidriga lobbylism som Svenskafreds sysslar med.

Jag väljer att lägga in Svenska Dagbladets debattartikel,

De senaste årens krig i Kosovo, Afghanistan och Irak har uppmärksammat världen på de stora humanitära problem som orsakas av klusterbomber.
En klusterbomb är en bombkapsel som öppnar sig i luften och sprider ut en mängd "substridsdelar" över ett större område.

Det stora spridningsområdet gör det svårt att begränsa attacken till militära mål, och risken är därför stor att civila människor träffas i anfallet.

Dessutom är det också många substridsdelar som inte exploderar som avsett när de träffar mark utan som i stället blir liggande kvar som så kallade blindgångare som fortsätter att döda och lemlästa civilbefolkningen långt efter krigens slut.
Opinionen mot klusterbomber växer. Kofi Annan har bett världens länder att ta tag i klusterbombsproblemet och Europaparlamentet har uppmanat till en "utrotning" av klusterbomber.

Förbud av klusterbomber diskuteras i Schweiz, Uruguay, Österrike, Tyskland och Frankrike.
Norges regering har sagt att den ska "arbeta för ett internationellt förbud mot
klusterbomber", och i februari 2006 blev Belgien första land i världen att totalförbjuda klusterbomber.
I Sverige har inga liknande initiativ tagits. Sverige har endast en typ av klusterbomb, Bombkapsel 90.

Bombkapsel 90 släpps från Jas 39 Gripen. Bombkapseln kan innehålla upp till 72 stycken substridsdelar som skjuts ut över ett område på cirka 250 x 400 meter.

Vid användning skulle Bombkapsel 90 kunna orsaka humanitär skada, dels på grund av det stora spridningsområdet, dels för att 1 procent av substridsdelarna blir liggande kvar som blindgångare.
Humanitära skäl talar för att klusterbomber liknande Bombkapsel 90 bör förbjudas.
Samtidigt vet vi att i en förbudsdiskussion kommer de negativa humanitära konsekvenserna också att vägas mot den militära nyttan. Vilken militär nytta fyller då Bombkapsel 90?
Sverige skaffade Bombkapsel 90 under kalla kriget för att försvara Sverige mot invasion. Så sent som den 7 mars i år bekräftade Laila Freivalds att regeringen anser att klusterbomber "utgör en viktig
komponent i det svenska invasionsförsvaret".

Det är beklagligt att regeringen fortfarande låter kalla krigets hotbildsscenario styra försvarsplaneringen. Invasionshotet är under överskådlig tid inte aktuellt.

Även om ett sådant hot på längre sikt skulle återuppstå tror vi att svensk militär i stället för Bombkapsel 90 då skulle välja att använda nya precisionsstyrda vapensystem.
Inte heller i försvarsmaktens internationella fredsfrämjande insatser finns användning för Bombkapsel 90. I sådana insatser har trupperna till uppgift att skapa säkerhet för civilbefolkningen. I en sådan situation vore det förödande att använda klusterbomber.

Det minskade behovet av klusterbomber har sammanfallit med en teknologisk utveckling som medfört att klusterbomberna redan har börjat ersättas av nya målsökande vapensystem, både i Sverige och i andra länder.

Svensk försvarsindustri tillverkar inte längre klusterbomber, men utvecklar liknande vapensystem som till exempel Bonusgranaten och artillerigranaten Excalibur.
Bonus och Excalibur består liksom klusterbomber av en kapsel som skjuter ut substridsdelar, men eftersom de till skillnad från klusterbomber endast innehåller en eller ett fåtal målsökande substridsdelar så är de inte klusterbomber och skulle därför inte heller omfattas av ett förbud.
Vi som har skrivit denna artikel är inte alltid eniga i vår syn på försvarets uppgifter och på det önskvärda i nyanskaffningen av försvarsmateriel.

Vad vi dock är eniga om är att den säkerhets- och försvarspolitiska utvecklingen innebär att Sverige utan att äventyra sin försvarsförmåga kan avskaffa Bombkapsel 90 och införa ett svenskt förbud mot klusterbomber.

Det skulle ge Sverige möjlighet att med trovärdighet verka för ett globalt förbud av dessa vapen.

Frida Blom
ordförande, Svenska freds- och skiljedomsföreningen

Allan Widman
riksdagsledamot (fp) i försvarsutskottet

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar